Recept:Fläderblomssaft
(Omdirigerad från Recept:Flädersaft)
Fläderblomssaft tar visserligen några dagar att bli färdig, men själva arbetsinsatsen är inte så stor. Mängderna socker och citron kan varieras en smula efter tycke och smak.
Ingredienser
För 3 liter
- ca 50 fläderblomsklasar
- 3 citroner
- 2 kg23,529 dlsocker
2 000 gram
156,863 msk
470,588 tsk
- 50 gram citronsyra
- 2 liter vatten
Total tidsåtgång: 3-5 dygn | Arbetstid: 1 h
- Skölj fläderblomsklasarna i ljummet vatten och skrubba citronerna rena.
- Koka upp vatten och socker i en stor kastrull.
- Skiva citronerna
- Varva citroner, fläderblommor och citronsyra i en stor gryta eller hink.
- Slå över det heta vattnet.
- Täck alltihop med ett lock eller med plastfolie.
- Låt saften stå och dra i några dygn. 3 – 5 dygn kan vara lagom. Är det högsommarvarmt ute kan du låta saften stå i rumstemperatur de första två dygnen, och sedan i kylskåp.
- Sila saften och slå upp den i flaskor eller burkar. Frys in saft som ska sparas länge, och förvara annars saften i kylskåp.
Senast uppdaterad 2013-07-17 10:38